שוק התעסוקה בישראל בשנת 2024 עמד בצל אתגרים מורכבים, כשבראשם השפעות תקופת המלחמה. על מגמות השוק, היצע המשרות והביקוש מצד מחפשי העבודה, הקטגוריות המובילות בדרושים IL ועוד, בכתבה הבאה
השפעות המלחמה הורגשו בעקבות האתגרים שנוצרו בצל המלחמה, כמו הגבלות תנועה ותמיכה בעובדים במילואים. בעקבות כך, חל גידול משמעותי בשימוש בעבודה מרחוק ובמשרות גמישות. מגמה זו איפשרה לעובדים להמשיך להיות פרודוקטיביים בתנאים משתנים. בנוסף לכך, קריאות נרחבות למילואים העלו את הצורך במציאת פתרונות זמניים למילוי פערים תפעוליים. מעסיקים רבים נאלצו להסתמך על עובדים פרילנסרים או על גיוסים מהירים של עובדים זמניים.
תקופת המלחמה, עדיין, מאופיינת במתח נפשי גבוה, דבר המוביל ארגונים להשקיע יותר ברווחת העובדים. סדנאות חוסן, תמיכה רגשית ושירותי ייעוץ הפכו לכלים הכרחיים לשימור עובדים ולשמירה על תפוקה. כמו כן, מגזרים כמו תיירות, מסעדנות ובידור נפגעו באופן משמעותי בתקופת המלחמה, בעוד שמגזרים אחרים, כמו קמעונאות מזון ומוצרי יסוד, חוו עלייה בפעילותם. לאחרונה, ניכרה התאוששות הדרגתית במגזרים שנפגעו, במקביל לעלייה בביקוש למשרות בתחומי החינוך והבריאות.
היצע וביקוש
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת כי בשנת 2024 נרשמה מגמת האטה בביקוש למשרות, מצד מחפשי העבודה, ביחס לשנת 2023, בה שוק התעסוקה צמח ואף ציין מתאם חיובי לגידול בתמ"ג לנפש. בניגוד לכך, מניתוח נתוני דרושים IL לשנת 2024, עולה כי חלה עלייה הן בהיצע המשרות (6%+) והן בביקוש מצד מחפשי העבודה (5%+).
בדקנו מה היו הקטגוריות המבוקשות ביותר מצד המעסיקים לעומת מחפשי העבודה ומצאנו כי קיימת הלימה בשמות הקטגוריות, אך בסדר עדיפות מעט שונה: מכירות, כספים/שוק ההון, שירות לקוחות, אדמינסטרציה והייטק. בחינה מעמיקה של מקצועות מבוקשים מצד המעסיקים בהשוואה למחפשי עבודה, מעלה כי מלבד ההירככיה השונה, המקצוע היחיד בו יש דרישה מצד המעסיקים ואינו מופיע בהעדפות הגבוהות של מחפשי העבודה הוא מקצוע הנהלת חשבונות.
צמיחה
שנת 2024 הייתה שנה בה היצע המשרות צמח באופן משמעותי בקטגוריות שירות לקוחות, רכב/תחבורה, תעשייה/ייצור, ביטוח ולוגיסטיקה/שילוח. בהתאמה לכך היצע המשרות במקצועות: נציגי שירות לקוחות, מכירות- Back Office, מכונאי רכב, עובד ייצור ותמיכה טכנית. מצד מחפשי העבודה הצמיחה חלה גם בקטגוריות הבריאות ומשאבי אנוש.
מיקום
העיר בה הביקוש, הן מצד מחפשי העבודה והן מצד המעסיקים, הוא הגבוה ביותר, באופן לא מפתיע, היא ת"א. זה ממשיך באזור המרכז בערים פ"ת וראשל"צ. השוני מסתמן בעיר חיפה, בה נראה כי הביקוש מצד מחפשי העבודה לא הולם את צד המעסיקים ובעיר ר"ג בה נראה כי הביקוש מצד המעסיקים אינו מסתכרן עם צד מחפשי העבודה.
בדקנו אלו הן הערים בהן נראית הצמיחה הכי משמעותית מבחינת ביקוש ומצאנו כי היצע המשרות גדל משמעותית בערים: נתיבות, יקנעם, עמק חפר, אופקים ושדרות. חמשת הערים בהן מחפשי העבודה שלחו הכי הרבה קו"ח היו: עמק חפר, נתיבות, שדרות, יקנעם עילית וקריית מוצקין.
הייטק
ענף ההייטק, שנחשב לקטר החזק של שוק התעסוקה, לא הציג סימנים חזקים מספיק של התאוששות עדיין. אמנם חלה עלייה מתונה בגיוסי עובדים, אך המגמה הכללית מצביעה על האטה. להלן 5 המשרות הכי מבוקשות בתחום ההייטק בדרושים IL:
נתון מעניין שעולה מתייחס לחמש הערים בהן חלה הצמיחה הכי גבוהה בביקוש להייטק, נראה כי אין התאמה בין צד מחפשי העבודה לצד המעסיקים. העיר בה הביקוש מצד מחפשי העבודה הוא הגבוה ביותר היא לוד, שאינה נמצאת כלל ברשימת המעסיקים. לחלופין בצד המעסיקים יהוד נמצאת במקום הראשון ואינה מופיע בצד מחפשי העבודה.
שורה תחתונה:
שנת 2024 הייתה שנה מאתגרת ומלאת שינויים בשוק התעסוקה הישראלי. תקופת המלחמה הביאה עמה קשיים, אך גם יצרה הזדמנויות לצמיחה, התאמה וגמישות בשוק העבודה. העלייה בעבודה מרחוק, הביקוש למשרות גמישות וההשקעה ברווחת העובדים משקפות את יכולת השוק להתאים את עצמו למציאות משתנה. מגמות אלו ניכרו במיוחד בערים מרכזיות, במגזרים מובילים ובמקצועות המבוקשים ביותר. ככל שהשוק ממשיך להתייצב ולהתאושש, ניתן לראות ניצנים של שיפור והזדמנויות חדשות עבור מחפשי העבודה והמעסיקים כאחד, לקראת שנה חדשה עם פוטנציאל לשגשוג וצמיחה.